Τις κλιμακούμενες διαστάσεις που παίρνει η κλιματική κρίση, καθώς και την ανάγκη ενεργού δράσης των Κοινοβουλίων στις προσπάθειες αναχαίτισής της, ανέδειξε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, κατά την τοποθέτησή της, σε συζήτηση για τον ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης των Προέδρων Κοινοβουλίων των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Αναφερόμενη στην επικίνδυνη κλιμάκωση της κλιματικής κρίσης, η κ. Δημητρίου σημείωσε ότι όλα τα κράτη μέλη και η διεθνής κοινότητα έχουν θέσει στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους τα περιβαλλοντικά θέματα. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα στην επικείμενη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στη Γλασκώβη.
Υπογράμμισε, παράλληλα, τον καταλυτικό ρόλο των Κοινοβουλίων στις προσπάθειες για την εξεύρεση έγκαιρων, αποτελεσματικών και μόνιμων λύσεων που θα συμβάλλουν αναχαίτιση της κλιματικής απειλής.
Όπως είπε, οι καταστροφικές πυρκαγιές που έζησε η Κύπρος το περασμένο καλοκαίρι, κατέδειξαν ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επηρεάζεται δυσανάλογα από ακραία καιρικά φαινόμενα, λόγω των αυξανόμενων κυμάτων καύσωνα και της παρατεταμένης ανομβρίας.
«Δεν μπορούμε πλέον να αγνοούμε ή να αναβάλλουμε τη λήψη διορθωτικών μέτρων για προστασία του περιβάλλοντος», τόνισε η κ. Δημητρίου, υπενθυμίζοντας ότι οι μελλοντικές γενιές θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ακόμα μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές.
Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων υπογράμμισε την ανάγκη ρητής αναγνώρισης από τα εθνικά κοινοβούλια του δικαιώματος σε ένα υγιές, καθαρό και βιώσιμο περιβάλλον, ως το πρώτο σημαντικό βήμα για την προαγωγή μιας νέας γενιάς δικαιωμάτων στην εθνική έννομη τάξη. Επισήμανε επίσης την ανάγκη θέσπισης αυστηρών νομοθεσιών για έλεγχο και επιτήρηση των περιβαλλοντικά επιζήμιων δραστηριοτήτων του ιδιωτικού τομέα, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι εθνικές στρατηγικές θα πρέπει να επενδύσουν στη μετάβαση προς μια κυκλική και πράσινη οικονομία.
Ακόμα, η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στην ανάγκη ενισχυμένης διεθνούς συνεργασίας προς την υιοθέτηση Πρόσθετου Πρωτοκόλλου, τόσο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου όσο και στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, ώστε να παρέχεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για την κατοχύρωση και προστασία του ανθρώπινου δικαιώματος σε ένα υγιές και βιώσιμο περιβάλλον.
Αναδεικνύοντας τον νευραλγικό ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων όσον αφορά την ενσωμάτωση των κατάλληλων ασφαλιστικών δικλείδων στις εθνικές νομοθεσίες, που θα εγγυώνται τα κοινωνικά, εργασιακά και οικονομικά δικαιώματα όλων των πολιτών, χωρίς αποκλεισμούς, η κ. Δημητρίου υπογράμμισε ότι η διάσταση του φύλου θα πρέπει επίσης να συνεκτιμηθεί. Η κλιματική αλλαγή δεν επηρεάζει στον ίδιο βαθμό γυναίκες και άντρες, γεγονός που οφείλεται και στο ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να υπό-εκπροσωπούνται στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ανέφερε.
Η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι μεγάλο μέρος των συνολικών πιστώσεων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Κύπρος – Το Αύριο» θα συμβάλει στην πράσινη μετάβαση. Αναφέρθηκε, επίσης, στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία, σε συνεργασία με άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, για τον καταρτισμό ενός περιφερειακού Σχεδίου Δράσης προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, καθώς και τα μέτρα που εφαρμόζει η Βουλή των Αντιπροσώπων για την προστασία του περιβάλλοντος.
«Μπροστά σε αυτή την τεράστια πρόκληση που συνιστά η κλιματική κρίση, επιβάλλεται η εγρήγορση όλων μας. Ενώνοντας δυνάμεις και προωθώντας δυναμικά τη μεταξύ τους συνεργασία και συνέργεια, τα εθνικά κοινοβούλια πρέπει να συμβάλουν καταλυτικά στην διαμόρφωση και εφαρμογή των κατάλληλων στρατηγικών ώστε να παραδώσουμε ένα καλύτερο μέλλον στις επόμενες γενιές», κατέληξε η κ. Δημητρίου.
Πηγή: ΚΥΠΕ